perjantai 28. joulukuuta 2012

Hapokasta

Kävin syksyllä neurologin juttusilla.
Kun istuin alas ja kävimme lääkärin kanssa perinteisen joka vuotisen keskustelun; "onko ollut kohtauksia? Lääkityksen viitearvot kohdallaan?" ja niin edelleen, löysinkin pian itseni puhumasta raskaussuunnitelmista. Olin jo valmiiksi päättänyt, että nyt aiheesta tosissaan keskustellaan ja pitkäaikainen naislääkärini sitten olikin vaihtunut juroksi, parrakkaaksi mieslääkäriksi. Oma lääkärini oli kuulemma jäänyt äitiyslomalle! (Eli ei ihme, että hän oli viime käynnilläni kovin innokkaana kertomassa raskausasioista lääkitykseeni liittyen.)

Kyselin lääkäriltä paljon lääkityksestäni ja sen vaikutuksesta sikiön kehitykseen. Tärkeimmäksi hän tietenkin korosti foolihapon syömistä alkuraskaudessa, jotta sikiön hermosto kehittyisi normaalisti. Aivan raskauden alussa foolihapon saanti on juuri epilepsialääkkeen syönnin aikana tärkeää. Aiempi neurologini oli ohjeistanut, että foolihappolisää kannattaisi alkaa syödä jo hieman ennen raskaaksi tuloa; kuitenkin viimeistään heti kun raskaus todetaan. Uusi mieslääkäri ei pitänyt etukäteen syötyjä foolihappoja tärkeänä, mitä ihmettelin.


Eli en alkuun tiennyt, kumpaa lääkäriä uskoa; syödä etukäteen tableteja vai vasta kun raskaus alkaa? Ärsyttävää. Varmuuden vuoksi aloin syödä niitä heti ehkäisyn pois jäätyä, 1mg/vrk etukäteen ja reseptissä lukee lisäksi "raskauden käynnistyessä 4mg/vrk".  

Haluan varmistaa, että raskauden käynnistyessä foolihappoa on jo elimistössä! Edellä olevassa lainauksessakin juuri tätä raskautta edeltävää "tankkausta" suositellaankin eli olenkin tehnyt aivan oikein.


Lainaus HUS:n tietopankin verkkosivuilta:

"Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa apteekista hankkia raskausajalle sopiva valmiste, joka sisältää 400mikrogrammaa foolihappoa vuorokaudessa (suositus perusterveelle naiselle). Tämä mahdollistaa riittävän folaattivaraston kehittymisen jo ennen raskautta. Joissakin tilanteissa annossuositus on suurempikin (esim.epilepsialääkkeitä käyttävät, diabeetikot, ja äidit, joilla on lähisuvussa kehityshäiriöitä, joiden esiintyvyyteen riittävä foolihapon saanti voi vaikuttaa pienentävästi). Säännöllistä käyttöä tulee jatkaa ainakin 10.raskausviikolle saakka." (Linkki)


Kokonaan en lääkitystäni lopettanut vaikka purkuyrityksestä onkin monta vuotta. Liian riskiltä kokeilulta se tuntui ajatuksena. Laskin annoksen minimiin ja olen syönyt sitä oireetta jo muutaman kuukauden. Lääkkeeni on Trileptal ja nykyinen annos 300mg + 300mg. Lievä epilepsia on siis minulla kyseessä ollut alunperinkin. Ihan kunnon grand mal -kohtauksia kyllä olen saanut, mutta vähäisellä lääkityksellä on oireet aina pysyneet kurissa. 

Omanlaistaan pientä pelkoa tietty poden kun joudun syömään lääkettä, jota ei ole raskautta ajatellen loppuun asti tutkittu. Kuitenkin toisten samaa lääkettä syöneiden (ja täysin terveitä lapsia saaneiden!) tarinoiden perusteella ei pitäisi hätää olla. 


Monet kun ovat syöneet triplasti minun annostani.1 kommentti:

  1. Täältä sinun blogistasi tuosta foolihapostahan tietoa löytyikin. Kiitos kovasti! :)

    t. Erika

    VastaaPoista